понеделник, 6 септември 2010 г.

Метан - това е отговорът на загадката Бермудски триъгълник

Причина за мистериозните изчезвания на кораби и самолети в района на Бермудския триъгълник са големите количества метан под повърхността на океана.

четвъртък, 5 август 2010 г.

Потенциални опасности от метана


Въпреки че метана не е токсичен, той силно запалим и лесно образува избухливи смеси във въздуха. Метанът прави реактивни смеси с оксиди и халогени, както и някой други елементи. Метанът е също силно задушлив и може да намали дрстично количеството на кислород в затворени помещение.

сряда, 28 юли 2010 г.

По емисии на метан България е на 61-во място

Според проучване на Агенцията по опазване на околната среда относно наличието на антропогенни емисии на парникови газове различни от въглероден двуокис в световен мащаб България заема 61-во място по антропогенни емисии на метан.

понеделник, 26 юли 2010 г.

Растенията отделят минимално количество метан и не допринасят за глобалното затопляне

Растенията остават най-ефикасният начин на борбата с глобалното затопляне, въпреки че и те излъчват малки количества емисии на парникови газове. Това показва последното проучване на университета в Единбург.

петък, 23 юли 2010 г.

Кърти чисти извозва - представяне на фирма Кърти.net

кърти чисти извозваФирмата Кърти.net е специализирана в услугата "Кърти чисти извозва". Някой от профилираните услуги са подготовка на помещения за ремонт, почистване на строителни площадки и извозване на строителни отпадъци.

вторник, 20 април 2010 г.

Обща информация за метана


Метан (природен газ) е известен на човечеството още преди новата ера. Представлява смес от въглеводороди, сред които основният е метан. Той се добива от земните недра. 150 години след новата ера започва транспортирането на природен газ по бамбукови тръби и използването му за производството на сол.

четвъртък, 15 април 2010 г.

Цената на метана

цената на метанаМетан е природен газ, чиято цена не се влияе от цената на петрола, защото не е негово производно. В момента се използват около 15% от откритите залежи на природен газ, като те са достатъчни за над 100 години, при ръст на автомобилите с метанови уредби от порядъка на 20% на година.

събота, 10 април 2010 г.

Измислиха нов екологичен метод за горене на метан

горене на метанАмериканското общество на химиците представи в авторитетното научно списание New Scientist статия, в която описва нов еко способ за изгаряне на метан. Методът позволява да се изгаря метан без вреда за околната среда.

понеделник, 5 април 2010 г.

Запасите на газ метан на дъното на Черно море са огромни

запаси на метан в българияЗа проучвателни работи и търсене на нефто-газоносни структури са изразходвани стотици милиони, а може би и милиарди лева. Уставновено е, че нефтът в централната част на Северна България се намира в каверни на дълбочина 2-3 хил. м и те не са свързани една с друга. За всяка каверна, съдържаща нефт, трябва отделен сондаж.

неделя, 28 март 2010 г.

Какво означава CNG

cngCNG е съкратено от компресиран природен газ. То е една от най-приложимите алтернативи на традиионните източници на енергия за автомобилната индустрия. CNG е беден на замърсители, богат по калорична стойност и принос на енергия, икономичен и лесно достъпен в световен мащаб.

Причините да се премине към това алтернативно гориво:

събота, 20 март 2010 г.

Газпром започва добив на метан от въглища

добив на метанГазпром започва за пръв път в Русия добив на газ метан от въглища, се казва в съобщение на руския газов гигант. Това ще се извършва на Талдинското находище.

събота, 6 март 2010 г.

Метан на Марс

метан на МарсМикроби, които живеят под почвата на Марс, са причина за мъглата от метан около Червената планета, твърдят учени от НАСА, цитирани от в. "Сън". Газът е открит с помощта на орбитиращ космически апарат и наземни телескопи.

събота, 20 февруари 2010 г.

Чешки автобуси, задвижвани изцяло на метан се експлоатират успешно в България

автобуси на метанМодерните чешки градски и крайградски автобуси TEDOM, задвижвани изцяло на метан, отвориха нова страница в развитието на родните транспортни превози.